מהו התהליך של הפריה חוץ גופית ( IVF )ולמי הוא מיועד
הפריה חוץ גופית המוכרת יותר בשם הפריית מבחנה (למרות שבאמת היא מבוצעת בצלוחית ולא במבחנה ) היא הליך אחד מיני רבים בטיפולי פריון. כשמה אכן היא, ביצית מופרת ע״י זרע במעבדה והעובר שנוצר מוחזר לרחם האישה הנושאת את ההריון אם למען עצמה לבד או עם בן או בת זוג או כפונדקאית עבור הורה או הורים אחרים.
בתחילת דרכה, ייעודה ההפריה החוץ גופית לנשים עם פגיעה בחצוצרות הרחם (המקום בו מתרחשת ההפריה בטבע ), אך בהמשך נמצא בה שימוש למצבים רבים הקשורים במערכת הפריון.
היום אנחנו נעזרים בטיפול זה במצבים הבאים :
- מצב של פגיעה בתפקוד החצוצרות.
- מצב של בעיית זרע.
- במצבים בהם טיפולי פריון פשוטים יותר נכשלו או שמסיבות אחרות כמו גיל
אישה מתקדם או רזרבה שחלתית ירודה ויש צורך להאיץ את התהליך. וכן
במצב של שחלה פוליציסטית כאשר בטיפולים אחרים יש סיכוי רב להריון מרובה
עוברים היכול לסכן את היולדת והילודים.
- במצבים של עקרות בלתי מוסברת.
- בכל מצבי תרומת ביצית או פונדקאות.
- כשיש צורך בבדיקה גנטית של העובר לאבחן מצב של מחלה מולדת ולהמנע
מהחזרת העובר הנושא אותה.
שלבי התהליך כוללים טיפול לייצור מספר ביציות מוגבר, שאיבת הביציות, הפריית הביציות במעבדה ויצירת עוברים, במיקרה וזה חלק מהטיפול, בדיקה גנטית של העוברים,החזרת העובר או עוברים לרחם והקפאת עוברים עודפים. בחלק מהתהליכים ולפי הצורך הרפואי נקפיא את כל העוברים ונחזירם במחזור של החזרת עוברים קפואים שהוא ככלל פשוט יותר מזה של הפריית המבחנה.
שלב הטיפול ההורמונלי לייצור ביציות מוגבר.
בהליך זה מטופלת האישה בתרופות פריון בפרוטוקל המותאם לה אישית תוך כדי מעקב עם בדיקות דם ואולטרסונד של השחלות על מנת להשיג מספר מירבי של ביציות בשלות, למנוע ביוץ מוקדם לפני השאיבה,לזהות התפתחות תקינה של רירית הרחם לקראת החזרת העוברים ולהוריד את הסיכון של גירוי יתר שחלתי. בסוף התהליך האישה מקבלת זריקה הגורמת להבשלה סופית של הביציות והכנתן לשאיבה שתתרחש 36 שעות מאוחר יותר. אורך שלב זה תלוי בתגובת השחלות אך לרוב הוא לוקח בין 10 ל 14 יום.
שאיבת הביציות.
הליך זה מבוצע בחדר ניתוח בסביבה סטרילית ותחת הרדמה. מחט מועברת לאורך מכשיר האולטרסאונד ותחת הדמיה ברורה דרך קיר הלדן לתוך הזקיקים והנוזל נשאב ומועבר למעבדה הצמודה לחדר הניתוח. לרוב אפשר לשאוב מספר רב של זקיקים בדקירה אחת כך שבכל הליך שאיבה יש מספר דקירות בודדות והאישה הנמצאת בהרדמה לא חשה בהם מאחד ולא צפויה לכאב רב אחריה. במעבדה נבדק הנוזל הזקיקי והביציות הנמצאות מועברות לאינקובטור שם ימתינו למפגש עם הזרע שיתרחש כ 4 שעות מאוחר יותר.
השלב הבא- מהפרייה להחזרה.
הזרע המיועד עובר הכנה במעבדה לקראת ההפריה. מקור הזרע יכול להיות בשפיכה רגילה או בהוצאתו מהאשך בתהליך כררוגי כשיש בכך צורך רפואי. במידת הצורך אפשר להשתמש בזרע המוכן מראש מתורם בבנק הזרע. בעוד שבטבע מספר מצומצם של זרעים מגיעים לחצוצרה, בהפריית מבחנה ובמידה ומדובר בזרע תקין, מספר אלפים של זרעים יוכנסו לצלוחית בה נמצאת הביצית. במצבים בהם יש בעיית זרע או יש ספק לגבי יכולתו של הזרע להפרות, יבוצע במעבדה תהליך המוכר בשם ICSI. לֹהליך זה נבחר זרע בודד ומוזרק לתוך הביצית תחת שליטה מיקרוסקופית. בהליך זה ניתן להשיג הפריה הזהה לזרע תקין גם שמדובר בזרע עם בעיה.
למחרת הזרעת הביציות הן תבדקנה לזהות הפריה תקינה ואחרי זה במשך 5 ימים יגדל העובר באינקובטור תחת מעקב לזהות התפתחות תקינה ולעזור בבחירת העובר המתאים יןתר להחזרה ( יש מעבדות ומרכזי פריון שיעדיפו להחזיר את העובר אחרי 3 ימים של התפתחות באינקובטור אך המתנה ליום החמישי מאפשרת בחירה טובה יותר של העובר המתאים ). ביום החמישי אפשר להחזיר את עובר לרחם או להקפיא להחזרה עתידית. במידה ומתוכנן,תבוצע ביופסיה לבדיקה גנטית ביום החמישי והעובר יוחזר לרחם ביום השישי ובכפוף לתשובה הגנטית או יוקפא להחזרה בעתיד.
מהליך ההחזרה אל ההריון המיועד.
החזרת העובר לרחם האישה הנושאת עבור עצמה בלבד או בשיתוף עם בן או בת זוגה כמוה כהחזרת העובר לרחם הפונדקאית והינו הליך פשוט שאינו מצריך הרדמה ונעשה תחת הדמיה באולטרסונד לודא החזרה לאזור הרצוי בחלל הרחם. מספר העוברים המוחזרים נקבע בייעוץ עם הרופא והמלצתו תתחשב בגיל האישה ממנה נשאבו הביציות , טיב העוברים, האם הם עברו בדיקה גנטית והצלחות או כשלונות קודמים בטיפולי הפריה חוץ גופית של ההורים המיועדים. ההחלטה על מספר העוברים להחזיר הינה אישית של ההורים המיועדים ונעשת עם הכונת הרופא המטפל.
וֹעכשיו יש להמתין כ 11 יום בתקווה לבדיקת הריון חיובית והמשך הדרך לתינוק.